Welkom op dearbodienst.nl
Anders denken, hoe doen wij dat?
Een Arbodienst kijkt toch (na een week of 6) naar de medische belastbaarheid ten aanzien van werk? Volgens de Adviseurs Arbeid en Gezondheid is dat maar een klein gedeelte van de verzuimbegeleiding. Zij kijken namelijk ook juist naar de groep medewerkers die wél aanwezig en aan het werk zijn. Het is een bekend voorbeeld dat de verzuimende medewerker een fruitmand thuis gestuurd krijgt, maar de aanwezige collega die het werk opvangt geen (extra) aandacht krijgt. Het klinkt gebruikelijk, maar kan dat ook anders?
‘Echt’ ziek
Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die de adviseurs in de dagelijkse praktijk meemaken. Hoe harder er met spoed om een bedrijfsarts wordt gevraagd, hoe vaker er wordt geroepen dat iemand níét ziek is. Maar waarom moet de medewerker dan doorgestuurd worden naar een medisch professional? Vaak wordt er bij twijfel over de echtheid van een verzuimmelding ook nog gevraagd of er een bedrijfsarts op huisbezoek kan gaan om te controleren of iemand wel écht ‘ziek’ is. Is deze aanpak effectief of kan het ook anders? Juist door te handelen vanuit vertrouwen in plaats van wantrouwen, bereik je met elkaar veel meer in de onderlinge samenwerking.
Maar hoe doe je dat dan, wanneer u een medewerker niet gelooft of u vindt dat hij of zij er een potje van maakt? “Kan deze medewerker door de bedrijfsarts even goed aangesproken worden?” Juist als er sprake is van gedrag, adviseren de adviseurs om met elkaar het gesprek aan te gaan om de ervaren knelpunten te bespreken. Als er nog werkgerelateerde zaken spelen, zal dit een belemmering vormen in de arbeidsrelatie en bij een verzuimende medewerker dus ook in de re-integratie. Aanvullend kan er uiteraard altijd nog een spreekuur gepland worden om de belastbaarheid van een medewerker medisch te toetsen.
Rol van de Adviseur Arbeid en Gezondheid
Vanuit De Arbodienst is de Adviseur Arbeid en Gezondheid het eerste aanspreekpunt en de spin in het web in de (preventieve) verzuimbegeleiding. Indien gewenst sluit de adviseur ook aan bij (drie)gesprekken om zaken bespreekbaar te maken en samen naar oplossingen te zoeken. Daarbij ligt de focus niet op het medische stuk, maar wordt er juist gekeken naar alle factoren daaromheen. Op het medische stuk is er namelijk nauwelijks invloed, waarom dan niet focussen op de zaken waar wél invloed op uit te oefenen valt?
Anders Denken in de praktijk
Kortom; het is belangrijk om de verzuimende medewerker goed te begeleiden in de re-integratie, maar nóg belangrijker om aandacht te hebben voor de totale groep medewerkers. Op die manier kan er ook preventief gehandeld worden om verzuim waar mogelijk te voorkomen.
Benieuwd hoe De Arbodienst het anders denken nog meer in de praktijk brengt? Neem dan gerust contact met ons op. Op 29 september 2022 vindt ook het paraDIGMA groep Anders Denken Symposium plaats. Een uniek event met het thema ‘Lekker Boeiend’ staat dit jaar in het teken van het binden en boeien van medewerkers. Wilt u hierbij zijn? Schrijf u dan snel in via de website.