Arbodienst '21-18-min

Welkom op dearbodienst.nl

Is AI een gamechanger voor verzuimbegeleiding?

De invloed van AI op verzuim en inzetbaarheid

We leven in een tijd waarin technologie niet langer een hulpmiddel is, maar een integraal onderdeel van ons werk en leven. Kunstmatige intelligentie (AI) heeft een enorme impact op hoe we werken en hoe organisaties omgaan met verzuim en inzetbaarheid. Maar wat betekent dit concreet voor medewerkers, werkgevers en ons vakgebied als adviseurs arbeid en gezondheid, zoals ik, Rianne van Helden, ook deel van ben?

AI als gamechanger voor verzuimbegeleiding

AI belooft de wereld van verzuimbegeleiding te revolutioneren. Waar vroeger een analyse van verzuimcijfers vaak een tijdrovend proces was, kunnen AI-systemen nu razendsnel trends en risicofactoren signaleren. Denk aan een algoritme dat verbanden legt tussen werkdruk, seizoensgebonden verzuim en specifieke afdelingen. Zo kunnen we niet alleen reactief handelen bij verzuim, maar ook proactief risico’s verminderen.

Een concreet voorbeeld is het gebruik van voorspellende modellen. AI kan signaleren dat een medewerker met een hoge werkdruk, weinig vakantie-uren en een recente toename in overuren een verhoogd risico loopt op uitval. Door dit soort inzichten kunnen leidinggevenden tijdig met de medewerker in gesprek gaan en preventieve maatregelen nemen, zoals het aanpassen van de werkbelasting of het aanbieden van coaching.

Betere inzetbaarheid door slimme technologie

Naast verzuim kan AI ook bijdragen aan duurzame inzetbaarheid. Veel organisaties worstelen met de vraag hoe ze hun medewerkers gezond en productief kunnen houden, zeker in een tijd waarin we steeds langer doorwerken. AI kan hierbij ondersteunen, bijvoorbeeld via gepersonaliseerde gezondheidsapps of platforms die werknemers helpen inzicht te krijgen in hun fysieke en mentale welzijn.

Stelt u een digitale coach voor die niet alleen uw stappen en hartslag meet, maar ook uw werkschema analyseert en u tips geeft om uw energieniveau gedurende de dag op peil te houden. Dit soort technologie motiveert medewerkers om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid, terwijl werkgevers profiteren van een vitaler personeelsbestand.

De menselijke factor blijft essentieel

Hoewel AI veel kansen biedt, kleven er ook risico’s aan. Automatisering kan bijvoorbeeld leiden tot een gevoel van controleverlies bij medewerkers. Wat gebeurt er met de data? Worden algoritmes ingezet om mensen te beoordelen, en hoe eerlijk is dat? Deze zorgen maken duidelijk dat de menselijke factor cruciaal blijft. Technologie kan ondersteunen, maar het gesprek tussen werknemer en werkgever blijft de kern van duurzame inzetbaarheid.

Bovendien moeten we ons realiseren dat AI niet alles oplost. De oorzaken van verzuim zijn vaak complex en hebben te maken met cultuur, communicatie en individuele omstandigheden. Het is aan ons als professionals om AI te gebruiken als hulpmiddel, zonder de unieke situatie van de werknemer uit het oog te verliezen.

Had jij al door dat bovenstaand artikel volledig is geschreven door ChatGPT? Ik (nu écht Rianne van Helden, AAG bij De Arbodienst) bemerk dat AI in verschillende organisaties al veelvuldig gebruikt wordt om verschillende trends te voorspellen en analyses te verrichten. Zo richting het einde van het jaar staat ook altijd het arbojaarverslag centraal, met name gericht op verzuimanalyses. Wat kan AI daar toch helpend in zijn. Echter, zelfs AI zelf onderkent de essentie van het goede gesprek en de mens in het verzuim, als de kern van duurzame inzetbaarheid. Want verzuim lost u uiteindelijk niet op met geweldige analyses, maar door de spreekwoordelijke koe bij de hoorns te pakken en het moeilijke gesprek aan te gaan. Hierbij kan de AAG uiteraard ondersteunen. Neem contact met ons op en we leggen u uit hoe we dat doen.

Het Laatste Nieuws