Welkom op dearbodienst.nl
Diversiteit op de werkvloer: anders bekeken
De Nederlandse werkvloer is ingrijpend veranderd. Naast de snelle technologische ontwikkelingen die processen efficiënter maken, is ook de samenstelling van het personeel geëvolueerd. Onze manier van werken en onze relatie met werk zijn veranderd, net als de mensen met wie we samenwerken. Engels is inmiddels de voertaal in veel organisaties. Adviseur Arbeid en Gezondheid Ewen Veldema-Cicilson neemt diversiteit op de werkvloer eens onder de loep.
Loop op een zonnige middag door Amsterdam, en u ziet volle terrassen waar het personeel voornamelijk Engels spreekt. Dit weerspiegelt de hedendaagse arbeidsmarkt, waarin internationale talenten een steeds grotere rol spelen. Zowel grote ondernemingen als het MKB hebben door de jaren heen medewerkers met diverse culturele achtergronden aangenomen. Waar dit voorheen vooral Nederlanders met een niet-westerse achtergrond betrof, werken we nu steeds vaker samen met collega’s die recent naar Nederland zijn gemigreerd. Zij brengen niet alleen hun expertise mee, maar ook een frisse, diverse kijk op zaken.
De uitdaging: omgaan met diversiteit
Diversiteit gaat verder dan leeftijd, gender of afkomst. Het omvat verschillende denkstijlen en werkmethoden en kan organisaties zowel verrijken als uitdagen. Nieuwe collega’s kunnen bestaande processen ter discussie stellen en innovatieve wegen inslaan. Hoe gaat het management hiermee om? Hoe creëert u een bedrijfscultuur die diversiteit niet alleen omarmt, maar ook benut?
Acceptatie, interesse en innovatie
Een inclusieve werkvloer begint bij acceptatie. Nieuwe medewerkers willen zich welkom voelen en onderdeel zijn van het team. Voor wie uit een andere cultuur of land komt, is het niet vanzelfsprekend om direct aansluiting te vinden. Dit geldt ook voor bedrijfsculturen: "Zo doen wij het hier" is een veelgehoorde uitspraak. Hoewel het essentieel is om de missie en waarden van de organisatie te bewaken, vraagt de werkwijze soms om flexibiliteit. Daarbij is oprechte interesse cruciaal. Elk individu brengt een unieke achtergrond en ervaringen mee. Waar komen uw collega’s vandaan? Wat drijft hen? Hoe ervaren zij de Nederlandse werkcultuur?
Uit mijn eigen ervaring als Adviseur Arbeid en Gezondheid blijkt dat het stellen van vragen niet alleen waardevolle inzichten oplevert, maar ook de samenwerking versterkt. Een diverse organisatie betekent een rijkdom aan perspectieven die bijdragen aan een toekomstbestendige en multiculturele werkomgeving. Wanneer acceptatie en interesse samenkomen, ontstaat er ruimte voor innovatie. Een medewerker die zich gezien en gewaardeerd voelt, durft nieuwe ideeën aan te dragen en werkwijzen ter discussie te stellen. Dit biedt organisaties de kans om processen te verbeteren en hun marktpositie te versterken door een wereldwijde blik op bedrijfsvoering.
Diversiteit als strategische kans
Diversiteit betekent meer dan andersdenkenden samenbrengen. Het is een kans om de organisatie toekomstbestendig en internationaal relevant te maken. Door internationaal divers talent niet alleen te verwelkomen, maar ook actief te betrekken en te waarderen, wordt diversiteit een kracht die de organisatie naar een hoger niveau tilt.
Til uw organisatie naar een hoger niveau
Diversiteit binnen uw mkb-onderneming biedt tal van kansen, mits u deze diversiteit omarmt en bereid bent om van anderen te leren. Wilt u weten hoe u diversiteit op de werkvloer kunt benutten om uw onderneming toekomstbestendig te maken en naar een hoger niveau te tillen? Een Adviseur Arbeid en Gezondheid voor MKB van De Arbodienst denkt graag met u mee. Lees hier meer over onze dienstverlening voor MKB.