Welkom op dearbodienst.nl
Duurzame inzetbaarheid: hoe komt u tot de kern?
Duurzaam inzetbaar betekent dat medewerkers in hun arbeidsleven doorlopend over mogelijkheden beschikken om nu en in de toekomst te blijven werken met behoud van gezondheid en welzijn. Hoe houdt u medewerkers nou duurzaam inzetbaar? Ligt de sleutel bij de medewerker zelf of juist ook bij u als werkgever en de organisatie? Spoiler: het heeft allemaal met elkaar te maken.
Duurzame inzetbaarheid als containerbegrip
De Arbodienst streeft ernaar om ’heel Nederland duurzaam inzetbaar te maken en te behouden’. Onze klanten hebben dezelfde visie. Echter zien de Adviseurs Arbeid & Gezondheid dat dit op diverse manieren wordt geïnterpreteerd. We zien frequent dat de zorgen over de duurzame inzetbaarheid van een medewerker vaak pas besproken wordt op het moment dat de medewerker al is uitgevallen. Een groot gedeelte van het verzuim kan worden voorkomen als de duurzame inzetbaarheid eerder ter sprake komt. Wanneer voert u dit gesprek en past de medewerker eigenlijk wel bij uw bedrijf?
Amplitie en preventie
Sommige klanten hebben een preventieboog met ontelbare mogelijkheden voor hun medewerkers. Prachtig om te zien en fijn dat de werkgever geeft om het welzijn van zijn/haar medewerker. Maar is dit waar duurzame inzetbaarheid voor staat? Veel van deze interventies worden namelijk pas ingezet als er verzuim dreigt. Uiteraard zien we liever dat een werkgever inzet op preventie, dan dat hij pas ingrijpt wanneer een medewerker verzuimt. Dan rijst de vraag: waar begint duurzame inzetbaarheid voor medewerkers? De amplitie, het versterken van medewerkers door een inspirerende werkomgeving te creëren, zit in de kern van het bedrijf en dat is waar duurzame inzetbaarheid start.
Uiteindelijk zijn het niet de interventies die u toepast of de acties die u inzet als iemand al in het verzuim zit, waardoor u als werkgever met iemand zijn of haar duurzame inzetbaarheid bezig bent. Het begint allemaal bij een gezonde bedrijfscultuur waarin medewerkers zinvol werk verrichten, vrijheid ervaren en waardering krijgen. Daarbij is het van belang dat medewerkers elkaar eerlijke feedback geven, want dit bevordert de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Werkgevers dienen hun medewerkers daarnaast autonomie te geven. Als een medewerker verantwoordelijk voelt én neemt zal hij of zij bezig zijn met wat goed gaat en wat niet en meer initiatief nemen. De intrinsieke motivatie groeit hierdoor, men ervaart meer werkplezier én voelen medewerkers zich gemotiveerder en productiever.
Een passende functie
Uiteraard is het van belang dat er een match is tussen de functie en de medewerker. Het gezamenlijke doel moet helder zijn voor zowel de werkgever als de medewerker. Als een medewerker een andere verwachting heeft bij een bepaalde functie binnen een bedrijf is de kans groot dat er ontevredenheid en onbegrip ontstaat. Uiteindelijk kan dit op termijn verzuim tot gevolg hebben. Het is dus van belang dat de functie en de uit te voeren werkzaamheden duidelijk zijn. Een medewerker die zich op zijn plek voelt binnen een functie zal immers minder snel verzuimen
Zijn de mogelijkheden die bedrijven bieden om hun medewerkers fit en vitaal te houden dan verspilling? Nee, zeker niet. Ondanks een gezamenlijke missie en visie kan het zijn dat iemand desondanks even niet meer op zijn/haar plek zit of zich verder wil ontwikkelen. Een interventie kan bijdragen aan herstel. Het gaat hier vaak niet om werk gerelateerde factoren waardoor iemand gebruik maakt van een interventie.
Ga het gesprek aan
Mocht u twijfelen aan de duurzame inzetbaarheid van uw medewerker, ga het gesprek vroegtijdig aan en bespreek of u nog op dezelfde golflengte zit. Dát is duurzame inzetbaarheid. Weten hoe u dit gesprek het beste aan kan gaan of advies nodig over hoe u op een duurzame manier met uw medewerkers omgaat? De Adviseur Arbeid & Gezondheid van De Arbodienst ondersteunt werkgevers en leidinggevenden met het aangaan van het gesprek met medewerkers. Weten wat een Adviseur Arbeid & Gezondheid voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.