Arbodienst '21-29-min

Welkom op dearbodienst.nl

De rechten en plichten van medewerkers bij verzuim

Arbeidsverzuim is, helaas, een onvermijdelijk onderdeel van iedere werkplek. Het is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van werkgevers, managers en HR waardoor er ook veel te vinden is over hoe dit traject er voor hen uitziet. Maar wat zijn de rechten en plichten van medewerkers die in het verzuim terecht komen?

Rechten van de medewerker

Ziekmelding

Wanneer de medewerker zich ziekmeldt, dient dit te gebeuren bij de leidinggevende of andere aanwezen persoon binnen de organisatie. Voor veel bedrijven geldt het beleid dat dit zo snel mogelijk gebeurt, bij voorkeur voor aanvang van de werkdag of shift. Regels hierover kunt u vaak terugvinden in het verzuimbeleid van de organisatie, denk aan bij wie ziekmelden, hoeveel uur van tevoren en op welke manier.

Privacy

Een medewerker heeft het recht op privacy als het gaat om zijn of haar medische toestand. Wanneer een werkgever vraagt naar de aard van de ziekte of specifieke diagnose, mag de medewerker weigeren om dit te beantwoorden, tenzij hij of zij dit vrijwillig deelt. Alleen een medisch professional, zoals de (bedrijfs)arts en Arboverpleegkundige, mag toegang hebben tot deze gegevens.

Loondoorbetaling

Wanneer een medewerker in het verzuim zit, heeft hij/zij recht op loondoorbetaling. De eerste twee jaar van het verzuim is een werkgever verplicht minimaal 70% van het loon door te betalen. Dit bedrag mag echter niet onder het minimumloon komen in het eerste verzuimjaar.

Begeleiding en re-integratie

Medewerkers hebben het echt op ondersteuning bij hun herstel en re-integratie. Dit gaat om toegang tot een (bedrijfs)arts en het opstellen van een plan van aanpak om terug te keren van het werk.

Deskundigoordeel UWV

Wanneer een medewerker het advies van de (bedrijfs)arts ontvangt maar hieraan twijfelt, kan een medewerker een deskundigoordeel bij het UWV laten uitvoeren. Dit is een onafhankelijk oordeel welke ook leidend is.  

Plichten van de medewerker

Tijdig melden

Een ziekmelding kan op de korte termijn al veel impact hebben binnen een organisatie. Daarom is een medewerker verplicht om, wanneer hij/zij niet naar het werk kan komen, dit zo snel mogelijk te melden. Daarnaast is een medewerker verplicht om tijdens de verzuimperiode bereikbaar te zijn voor de werkgever, mits daar andere afspraken over zijn gemaakt.

Meewerken aan re-integratie

Een medewerker is zelf verantwoordelijk voor het werken aan het herstel en daarmee de terugkeer naar het werk. Dit betekent dat zij verplicht is om afspraken na te komen met de (bedrijfs)arts en andere betrokkenen en actief deelnemen aan het opstellen en uitvoeren van het re-integratieplan.

Arbeidsongeschiktheidsrapportage

Ondanks dat medewerkers het recht op privacy hebben omtrent hun medische informatie, dienen zij wel open en eerlijk te communiceren over hun ziekte en herstel. Dit helpt bij het bepalen van taken die passen bij de belastbaarheid en eventuele aanpassingen aan de werkplek.

Stappenplan

Wanneer een medewerker in het verzuim zit, is er een stappenplan die hij/zij gemakkelijk kan volgen die gebaseerd is op de Wet Verbetering Poortwachter en inzicht geeft in wat er gaat komen:

  • Dag 1: Ziek melden
  • Week 6: Probleemanalyse opstellen
  • Week 8: Plan van Aanpak
  • Week 52: Eerstejaarsevaluatie met eventueel arbeidsdeskundig onderzoek en start spoor 2 traject
  • Week 91: Eindevaluatie
  • Week 93: Uiterste datum aanvraag WIA-uitkering  

 

Het Laatste Nieuws